1. Kies een leenbedrag met een passende looptijd
Leen bewust en laat u niet verleiden tot een hoger bedrag. Leen alleen wat u nodig hebt. De looptijd van de lening is bepalend voor de totale kosten van de lening. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de totale kosten van de lening. Laat u daarom goed adviseren om zeker te zijn dat het maandbedrag en de looptijd op uw budget zijn afgestemd.
2. Laat de kosten vergelijken
Banken rekenen meestal meer rente dan andere aanbieders. Uw tussenpersoon berekent graag het kostenverschil.
3. Kijk naar uw leendoel
Koopt u iets dat na 5 jaar weer aan vervanging toe is? Kies dan een lening met een looptijd van maximaal 5 jaar. Daarmee voorkomt u dat u nog betaalt voor iets dat u niet meer hebt.
4. Houd rekening met uw persoonlijke situatie
Verwacht u gezinsuitbreiding? Of gaat u binnenkort bijvoorbeeld met pensioen? Dat heeft invloed op uw financiële situatie en op wat u per maand kunt betalen. Ook bijvoorbeeld een echtscheiding of schuldhulpverleningstraject kunnen hierop impact hebben. Goed om rekening mee te houden!
5. Kies een passende leenvorm
Kiest u voor zekerheid of voor flexibiliteit? Dit bepaalt welke leenvorm voor u het meest geschikt is. Let ook op punt 6 hieronder!
6. Let op belastingvoordeel
Als u een lening afsluit voor aankoop, onderhoud of verbetering van uw eigen woning, dan zijn de rente en kosten onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst leest u hier meer over.
7. Wijzigingen in uw persoonlijke situatie
Bij Qander vinden wij het belangrijk dat uw lening altijd past bij uw persoonlijke en financiële situatie. Mocht uw financiële situatie in de toekomst veranderen dan is het belangrijk dat u contact met ons opneemt. Als het nodig is kijken wij samen met u naar een oplossing die past bij uw nieuwe financiële situatie.